2013. október 9., szerda

The Vampire Diaries - Elkezdődött az ötödik évad

Visszatértek nyári szünetükről a tini vámpírok is és a tavalyi évad mélypontja után kíváncsian vártam, hogy folytatódik-e a hullámvölgy vagy Plec néni és társai megtalálták a kiutat. Az évadnyitó megnézése után szomorúan konstatáltam, hogy inkább az előbbi érvényesül, ugyanis  untam a részt és nem látom azt a szálat, ami hosszútávon a sorozat mellett tartana. Amióta felzárkóztam vele, heti szinten követem az eseményeket, viszont elképzelhetőnek tartom, hogy ez nem lesz így az ötödik évad végéig, amennyiben nem mutat valamiféle fejlődést. Spoileresen folytatom!



Tinivámpírjaink már nem is annyira tinik, hiszen a gimnázium elvégzése után elkezdik a fősulit. Elena és Caroline tehát elhagyják Mystic Falls-t, de még előtte az orrunk alá dörgölik, hogy Elena és Damon együtt töltötték a nyarat, azt is leginkább az ágyban, Matt és Rebekah szintén így múlatták az időt csak Európában, Kathrine menekült a nyáron, Stefan pedig a tó alján ragadt. Számomra az egyik legnagyobb kérdése az évadnyitónak, hogy Stefan hogyan élte túl víz alatt a nyarat, ugyanis nem emlékszem olyan információra, miszerint a vámpírok tüdő nélkül is tudnának lélegezni, enélkül pedig neccesen lehet levegőhöz jutni három hónapon keresztül. Egyébként sem hiányzott a kutyának sem, illetve Elena megemlítette, hogy rossz érzése van Stefannal kapcsolatban. Bonnie meghalt ugyan, de a színésznő nem távozott, ezért a lány szellemként Jeremy-t boldogította. Nekem erről a Ghost című film ugrott be, tudom nem a legszerencsésebb párhuzam, de hasonló beszélgetések ott zajlottak le. Egyébként sokakkal ellentétben én bírom Bonnie karakterét és remélhetőleg idén normális szálat is kap a lány.



Silas karaktere elsőre jónak tűnik, bár Wesley nekem kicsit fura gonoszként. Jobban alakítja ugyan, mint a bárgyú Stefant, viszont bad ass-ségben alulmarad Joseph Morgan-nal és Ian Shomerhalder-rel szemben. Fejlődésre viszont adott neki a lehetőség, mert nem hiszem, hogy hamar megszabadulnánk Silas-tól. A karakter egyenlőre nem viccel, amit el is várok egy kétezer éve halhatatlan gonosztól, viszont Bonnie apjának kinyírása mindenképpen jó húzás az íróktól. Persze ő is egy olyan karakter, akit annyira nem sajnál a néző, mivel keveset szerepelt. Fő karakter végleges megölésére pedig várhatunk, de amíg Julia Plec a sorozat környékén tevékenykedik, addig nem fog megtörténni, pedig milyen szép is lenne, ha Silas megnyirbálná Mystic Falls-ban a vámpír társadalmat.



Jeremy tavaly elég nagy szerephez jutott és vadászként izgalmasnak ígérkezett a kapcsolata a vámpír nővérével. Erre most egyáltalán nem akarta megölni a vámpírokat, sőt Elena Damon gondjaira bízta öccsét. Ehhez hasonló bakik vagy gondatlanságok nagyon zavarnak a sorozatban és sajnos sok ilyet lekövetnek az írók, mivel az új helyzetek fényében felülírják teljesen váratlanul az eddig lefektetett szabályokat. A másik, ami szemet szúrt hogy az ősvámpírokra semmilyen szinten nem utaltak a részben. Mintha sosem játszottak volna szerepet hőseink életében. Nem azt vártam, hogy sírjanak-ríjanak, de megemlítés szintjén utalhattak volna rájuk, ha már éveken keresztül megkeserítették az életüket.



Értékelés: 4/10
Nagyon vérszegény rész volt, pedig őszintén szólva sokat vártam tőle. Az új élethelyzet jó alapja lehetett volna egy új iránynak és talán pont az a problémám, hogy túl sokat vártam Plecéktől. Mindenesetre a remény mindig adott a fejlődésre, egyenlőre azonban magasabb pontszámmal nem tudom értékelni a látottakat. Maximum annyi pozitívumot, hogy Elena hosszú idő után ugyanaz az aranyos lány volt, aki a első évadokban.

0 komment:

Megjegyzés küldése