2013. augusztus 10., szombat

Orange Is The New Black - Az 1. évad

Bevallom, nem sok sorozatkészítő nevét jegyeztem meg, de Jenji Kohan neve valahogy bennem maradt. És most a Weeds készítője egy újabb alkotást mutat fel: a Netflix legújabb sorozatát, az Orange Is The New Black-et. Netflixen sem néztem még semmit, hiába hallottam már a House of Cards és az Arrested Development töretlen sikeréről.
Érdekes azt olvasni, hogy a Netflix a jövő. Amikor már nem kell időre hazaérni, mert akkor kezdődik a kedvenc sorozatod, vagy egy kis kiruccanás miatt máris lemaradsz egy részről. Bár én évek óta nem nézek TV-t, a torrent létezése óta mindent letöltök, de az amerikaiaknak is nagy változást hozhat ez. Az előnye ezen kívül még az, hogy nem kell heteket várni az új részre, hiszen egyben feltöltik az évadot. Na de hogy éri meg jobban? Megnézni 13 részt 2 nap alatt majd várni 1 évet az új részekre, vagy minden rész után várni 1-2 hetet, de a következő évadra csak 4 hónapot? Kinek mi, minden esetre a Netflix egy remek lehetőség, ami tényleg valami nagy változást hozhat a televízió világában.



A sorozat főszereplője Piper Chapman, aki önként bevonul a börtönbe egy 10 éve elkövetett bűncselekmény miatt. Ami nem más volt, mint a drogpénz csempészése szerelme, Alex Vause kedvéért. Piper azóta újra hetero, sőt van egy vőlegénye is, Larry. Először érdekes volt az Amerikai Pite főszereplőjét, Jason Biggs-t egy ilyen komoly sorozatban látni, de elég jól megállta a helyét.
Mikor Piper bevonul, élete gyökeresen megváltozik és kezdetét veszi a börtöni dráma.
Műfaji besorolás alapján az Orange Is The New Black dramedy, ami a dráma és a komédia keveréke, hiszen a Jenji Kohan által már jól ismert fekete humor is sokszor előkerül. A tovább mögött spoileresen folytatom...





A börtönben elkezdődik a dráma. Megismerkedhetünk rengeteg új szereplővel. Reddel, a konyhafőnökkel, Crazy Eyes-al, aki állandóan követi Pipert és halálosan szerelmes belé, az őrült WC-ben telefonálós nővel és még megannyi egyedi karakterrel, kiknek a börtönön belül szintén izgalmasan alakul a sorsa. Hogy ki mit tett, azt nem illik megkérdezni, de a sok flashback-nek köszönhetően sokat megtudunk a szereplők múltjáról, és lehet találgatni. 1-2 az évad végére azért kiderül.
A szexjelenetekkel nem fogta vissza magát Jenji most sem, amiben persze tökéletesen igaza van, hiszen egy börtönben nem fognak a hölgyek egymás előtt szégyenlősködni és törölközőbe csavarva járkálni. Emiatt főhősünk először kellemetlenül érzi magát, de egy idő után már őt sem zavarja a dolog.
Természetesen Alex is felbukkan, hiszen őt is lecsukták, méghozzá ugyanabba a börtönbe került. Piper először rá se bír nézni, kerüli nagy ívben, de egy idő után újra megkedvelik egymást mellyel még több gond és bonyodalom adódik.



Az emberek azt hiszik, hogy Piper a szerencsétlen, aki véletlenül keveredik mindig bajba, ő nem tehet semmiről. Azonban ez messze nem így van, hiszen még Alex-nél, a nagy drogdílernél is sokkal sötétebb karakter, és olyan dolgokra képes, amiket nem is gondolnánk. Persze a börtönben eltöltött idő is más emberré alakította, mindig jó nézni egy karakter fejlődését akár a jó akár a rossz irányba (lásd Breaking Bad Walterje). Az évadzáró pedig mindennek a csúcsa volt, ki gondolta volna, hogy ilyenekre képes az ártatlan Piper?
Remek a színészi felhozatal. A kevésbé ismert Taylor Schilling játéka tökéletesen megállja a helyét ebben a színvonalas sorozatban, míg Laura Preporn ismét nem okozott csalódást. De a mellékszereplők nagy többségének színészi játéka is kiváló.



Amit utólag tudtam meg: a sorozat igaz történet alapján készült. Bizony ám, tényleg van egy Piper, és tényleg megtörtént vele mindaz, ami a sorozatban is. Mindezt egy memoárban jegyezte le, melyet kiadtak, s most ez alapján (persze némi változással) készült a sorozat.
Hölgyeim és uraim, ritka pillanat következik: Ez a sorozat bizony 10/10-es értékelést kap. Tökéletesen felépített, részről-részre izgalmasabb, érzelmesebb sorozatról van szó, melyben a fekete humor és a karakterfejlődés rendkívül nagyot dob. Alig várom az új évadot!

0 komment:

Megjegyzés küldése