2013. augusztus 27., kedd

Nicholas Sparks - Válaszúton

Többször terveztem már, hogy olvasok tőle valamit, ugyanis a műveiből készült filmeket nagyon szeretem, de egészen eddig nem került a kezembe egy könyve sem. Direkt olyat választottam, amit nem láttam, mert másként ítélem meg, ha ismerem a sztorit. A könyv olvasása után világossá vált, hogy Nicholas Sparks nagyon tud valamit. Méghozzá a nők nyelvén képes beszélni és olyan történeteket kitalálni, amelyek egyszerre romantikusak, elgondolkodtatóak és egyben szívszorítóak is.

A történet egy kisvárosban játszódik, ahova Gabby épp most költözik, hogy közel legyen a barátjához. A nő jóképű szomszédja, Travis azonban belerondít az idillbe, ugyanis Gabby beleszeret a kalandvágyó férfiba. Ezen a ponton véget is érhetne a történet, de Sparks-nál semmi sem ilyen egyszerű. AS könyv elején Travis virágcsokorral a kezében épp a kórházba tart és úgy tűnik, hogy Gabbyt akarja kiengesztelni valamiért. Azonban a sztoriban erre a pontra érvén tudatosul bennünk, hogy a nő kómában van és kétséges, hogy valaha is felébred. Ezt az időszakot Sparks olyan hosszan és keservesen írja le, hogy szinte már várjuk a véget, ami vagy Gabby halálát vagy a felépülését jelenti. Az utolsó percekig kétséges a vége és bár happy and, azért nem teljes a boldogság. Gabby ugyanis előzetesen megígértette Travisszel, hogy ebben a helyzetben a férfi elengedi, amit végül is nem tett meg és neki lett igaza. Viszont alakulhatott volna máshogy is.

A cím kettős értelmezést nyer a könyv végére, mert mindkettejüknek választaniuk kell. Gabbynek a két féfi közül, Travisnek pedig a nő sorsáról a kóma során. Végeredményben értelmezhetjük úgy, hogy egymást választották a válaszúton és ezért lehetnek boldogok életük végéig.

Sparks nagyszerűen ír, bár a mellékszereplők kidolgozottságával akadtak gondjaim. Travis barátai párszor feltűnnek a műben, de csak statisztálnak és meg sem tudtam különböztetni a családokat. Elég jellegtelenek és a sztorit sem viszik előbbre, szóval ürügynek tette bele Sparks a közös kiránduláshoz Gabbyval. Ugyanis az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ők összejöttek a könyv közepén.

Értékelés: 7/10
Mindent összevetve a sztori végig lekötött, a főszereplőket szimpatikussá tudta tenni az író. Izgultam a pozitív végkifejletért, viszont a karakterábrázolásnak néhol jobbnak kellett volna lennie.  Nincs összehasonlítási alapom, de ha legalább ilyen minőségű a többi könyve is, akkor semmi sem menthet meg az elolvasásuktól.

0 komment:

Megjegyzés küldése