2013. augusztus 18., vasárnap

Blue Valentine

Mindig megfogadom, hogy trailer nélkül nem nézek filmet, mert hihetetlenül félre tud vinni, ha csak a színészeket és a felületes történetet ismerem. Így történhetett meg, hogy a Blue Valentine-t egy romantikus vígjátékkal azonosítottam. Aztán persze csalódást is okozott első blikkre, mert nem arra számítottam, amit kaptam. A Blue Valentine ugyanis nem egy könnyed vígjáték, hanem kőkemény dráma. De olyan, amilyet ritkán látni amerikai alkotóktól.A film Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) kapcsolatáról szól, illetve annak kezdetéről és megromlásáról. A történet két idősíkon játszódik, egyfelől láthatjuk a fiatalok megismerkedését, szerelmük kezdetét, illetve a már széthulló kapcsolatukat megmenteni próbáló házasokat. Utolsó reményként kibérelnek egy hotelszobát, hogy rendezzék a házasságukat. A film egyetlen kérdése, hogy sikerül-e nekik.


Ahogy már említettem először nem tetszett a film, mert nem rágták a szánkba, hogy miért romlott meg Cindy és Dean kapcsolata. Végig vártam egy jelenetet, egy beszélgetést vagy valamit, amely rávilágít arra mi is történt köztük. Valahol ez érthető szerintem, mert akkora volt a kontraszt a boldog és boldogtalan idők között, hogy egy eseményt, veszekedést tettem ezért felelőssé. A film megnézése után napokig nem mentek ki a fejemből a látottak és rájöttem a megoldásra is. Nem történt itt más, mint hogy a két szereplő a rózsaszín felhők elmúlta után beleszürkült a hétköznapokba, eltávolodtak egymástól és a legkisebb dolgokon is összevesztek.

A film annyira hiteles és igaz, hogy együtt sírunk és nevetünk Cindyvel és Dean-nel és drukkolunk nekik, hogy mentsék a menthetőt. Hiába neveli azonban a férfi sajátjaként Cindy gyerekét, a végén úgy tűnik számukra nincs boldogság, ahogy az az életben is sokszor megesik. A rendező, Derek Cianfrance egyébként tizenkét évig írta a forgatókönyvet, több elemet is átemelt a saját életéből, ezért is lehet ennyire reális, valódi a sztori.

A színészekre sem lehet panasz, Michelle Williams és Ryan Gosling is csodálatosan alakítja a boldog szerelmest és az elgyötört házastársat is. Sajnálatos, hogy anno egyikük sem kapott még csak Oscar jelölést sem a filmben nyújtott alakításáért. Gosling az utóbbi időben nagyon felkapott lett, de szerencsére eddig jól megválogatja, hogy mely filmekhez adja a nevét.

Értékelés: 9/10
Nem egyszerű film, nagyon nagy hatással van az emberre és napokig azon gondolkozik  utána, hogy ő hol rontotta el a kapcsolatait a múltban vagy esetleg a jelenben. Mert afelől ne legyen kétségünk, hogy sok Cindy és Dean él a nagyvilágban, csak az a kérdés, hogy ők elengedik-e egymást, vagy inkább együtt maradnak, mert félnek a magánytól.

0 komment:

Megjegyzés küldése