2011. december 23., péntek

Szilveszter éjjel (New Year's Eve)

A szilveszter az utolsó olyan ünnep az évben, amikor az emberek összegyűlnek és buliznak. A Szilveszter éjjel készítői is így gondolhatták ezt, amikor megfogalmazódott bennük a film ötlete, az eredmény viszont sok kétséget hagyott bennem.




A film  alatt végig azon gondolkoztam, hogy elég-e a sikerhez rengeteg sztár szerepeltetése egy filmen belül. A Szilveszter éjjel alapján a  válasz az, hogy nem. Alapnak nem rossz, de sok embernél (nálam is) a történet többet ér, minthogy 15-20 híres színészt lásson összezsúfolva. Ezt az egyensúlyt Garry Marshall a Valentin napnál megtalálta, itt viszont nem.
Rengeteg kis történetet láthattunk: szülő (Sarah Jessica Parker) és kamaszlánya közötti nézeteltérés, újévi szülést (Jessica Biel), egy séf (Katherine Heigl) és egy rocksztár (Jon bon Jovi) románcának történetét stb. Viszont egyik történetet sem tudták kidolgozni teljesen, mert arra 2 óra kevésnek bizonyult. Így igazán egyik szereplővel sem lehetett azonosulni, és drukkolni neki a happy end-ért. A szálak összefutottak ebben a filmben is, de nem annyira kidolgozottan, meglepően, mint elődjénél. A szálak többségénél zavaróan nyilvánvalóvá tették a végkifejletet.



A műfaját nem igazán tudom meghatározni a filmnek, mert lehetne vígjáték, de sok benne a dráma. Drámának viszont nagyon gyenge és jó pár bugyuta, nevetségesen idegesítő elemet tettek a filmbe. De romantikusnak sem mondanám teljesen. A film  mindhárom műfajt szeretné vegyíteni, de ez szinte lehetetlen, mert kioltják egymást az egyes műfaji elemek.

A színészek teljesítményével nagy gondom nem akadt, bár Sarah Jessica Paker és Katherine Heigl nem tudtak semmi újat mutatni a filmben és ez nem feltétlenül a szerep hibája volt. Lea Michele viszont megmutatta, hogy képes egy kiforrottabb, felnőtt karaktert  is jól eljátszani és remélhetőleg láthatjuk még filmekben.


Az az érzésem, hogy a rendező saját magát akarta túlszárnyalni ezzel a filmmel, de ez most nem jött össze. Abból indult ki, hogy év végén az életünkben lezárul egy időszak és az újévvel egy új kezdődik. Szilveszterkor pedig álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk vissza az esztendőre, gondoljuk át mit rontottunk el és mit csináltunk jól. Ez a mondanivaló azonban nem jött át annyira hangsúlyosan, mint ahogyan szerették volna.
A leírtak ellenére jól szórakoztam abban a két órában, de nem fogom többet megnézni az biztos. Ajánlom téli, csajos estékre szórakozásnak, mert annak kiváló.

Értékelés: 6/10


0 komment:

Megjegyzés küldése