2013. szeptember 1., vasárnap

Switched at Birth - A második évad

Az első évad végén nem lelkesedtem túlságosan a sorozatért és magam is meglepődtem, hogy a második szezont mennyivel jobban élveztem. Ez főleg a nyári részekre igaz és az első etap óta először heti szinten követtem figyelemmel a sorozatot. Végre pörögtek az események és minden szereplő kapott pár részes vagy évados/félévados szálat, így senki sem volt felesleges az évad során. Szépen osztották el időben a cselekményt, a téli részek az iskolában játszódtak, nyáron pedig ők is a szünidejüket töltötték. Abszolút jól működött ez a koncepció, az iskolásokhoz ezáltal még közelebb is kerülhetett a sorozat.



A Switched at Birth erőssége mindig is a halló és a siketek közötti problémákon alapult, illetve sikerének titka valószínűleg, hogy nem tipikus tini sorozat, hanem családi, amelyben a szülőknek is pontosan olyan fontos szerep jut, mint a fiataloknak. A harmadik évadban Regina, Angelo, Kathrine és John is fontos döntések sorozatát kellett meghozniuk, amelyek alapvetően változtatták meg a dolgok alakulását. Spoileresen folytatom!

John szívrohama közelebb hozta a családot egymáshoz, végre Reginával is kibékültek, aki a téli és a nyári részek közötti időt rehabon töltötte. Az alkohol problémájának felélesztése izgalmas lett, a rehab után megromlott a kapcsolata Daphneval, viszont Bayjel közelebb kerültek egymáshoz és Angelóval is alakult valami. Apropó Angelo, a férfinak megszületett egy egy-éjszakás kalandból a lánya, akit csak nagy nehézségek árán tudott visszaszerezni, majd az évadzáróban mégis kvázi visszaadta az örökbefogadóknak azzal, hogy nyitott örökbefogadás keretében hétvégenként meglátogatja. Nem tudom eldönteni, hogy ezzel a felnőttségét akarták bizonyítani vagy pont az ellenkezőjét, vagyis hogy nem változott az elmúlt években semmit.



A tinik körül is zajlott az élet természetesen, Bay egy Maui nevű helyen dolgozott, miközben újra összejött a frontról visszatérő Tyjal. A kapcsolatuk nem volt felhőtlen és mivel a férfinak vissza kellett mennie Afganisztánba, elhitette Bayjel, hogy megcsalta és szakítottak. Azt azért remélem, hogy a lányt nem fogják össze-vissza dobálgatni Ty és Emmett között, mert a kikerült promó alapján úgy tűnik ismét közelebb kerülnek majd egymáshoz. Daphne az apja kampányánál gyakornokoskodott és egy angol sráccal zsarolási ügybe keveredtek. A nyári részekben ezt a szálat élveztem a legjobban, mert Daphne végre nem azt a jó kislányt adta, akinek el akarták adni eddig, a zsarolás következményeit meg a jövőben viselnie kell majd. Toby és Nikki az esküvői herce-hurcával voltak elfoglalva, amit az utolsó pillanatban lemondtak, majd mindenki tudta nélkül összeházasodtak. Nem rossz ötlet a fiatalok házasságát megmutatni, de valahogy nem tudtam drukkolni nekik és nem is hiszem, hogy tartós lesz a frigy.



A karakterek tehát szépen változtak, alakultak és fejlődtek az évadban, ami nagyon ritka a sorozatoknál. Ugyanakkor üdvözítő is, hogy mindenki hiteles maradt önmagához, mégis történt előrelépés és nem egy helyben toporgunk, ahogy egy éve. Most látom a kiutat és az irányt, aminek nagyon örülök, mert ennyi rész alatt már a szívemhez nőtt a sorozat.

Értékelés: 8/10
Magam is meglepődtem, de idén nyáron a Switched at Birth részeit élveztem a legjobban a visszatérő sorozataim közül. Ennek az oka pedig a kiegyensúlyozottság, illetve az a  bájosság, amit nem veszített el a kezdetek óta. Most először írom le a sorozatról szóló kritikáimban, hogy várom a következő etapot.

0 komment:

Megjegyzés küldése