2013. szeptember 2., hétfő

Oravecz Nóra - Összekötve

Oravecz Nóra nevét sokan ismerhetitek már, hiszen utóbbi hetekben sokat foglalkozott vele és az első regényével a média. A kritika megírása előtt utánaolvastam, hogy mi az általános vélemény a bloggerina/írónő művéről és meglepődtem, hogy mennyire negatívan állnak hozzá a kritikusok, újságírók Nórihoz. Mindezt anélkül teszik, hogy végigolvasták volna a könyvet és nem hiszem, hogy így reális kép alakulhatott ki bennük. Persze ez nem azt jelenti, hogy az Összekötve egy tökéletes mű, de messze nem annyira rossz, mint ahogy sok helyen írják.



A könyv Kloéról szól, akinek menő állása és szuper lakása van Budán, mégsem boldog teljesen, mert a szerelem hiányzik az életéből. Ekkor lép be az életébe Beni, a félisten, aki mindenkivel csak szórakozik és természetesen Kloéra is kiveti a hálóját. Érdekes kapcsolat az övék, ugyanis a fiatalok nem jönnek össze, nem lesznek szerelmesek egymásba, mégis végérvényesen megváltoztatják egymás életét. Sablonosnak tűnik a történet, mégsem az, mert ez nem egy love story és nem a szerelem a lényeg a történetben. A történetvezetés egyébként jó, mégis egyszer-egyszer több napot, hetet ugrunk a sztoriban, ami zavaró és olyan hatást kelt, hogy az együtt töltött bulikon kívül semmi nem történik egyikőjükkel sem.

A karakterekkel akadt a legnagyobb problémám, ugyanis azt nagyon el lett nagyolva és Kloé pálfordulása gimis korában is túl hirtelen történt, a szülei halálának hatását mélyebben lehetett volna taglalni. A jelleme sem lett teljesen kibontva, nem kaptunk magyarázatot egy csomó mindenre vele kapcsolatban. Beniről meg az ég világon semmi nem derül ki azon kívül, hogy irtó szexi. Nem tudom, hogy ez tudatos-e az írónő részéről, de többet szerettem volna tudni. A kötetben sokszor említik, hogy titkol valamit és óvják tőle a lányt, viszont az ok már nem derül ki. Ez és ehhez hasonló momentumok bennem nagy hiányérzetet keltenek a könyvvel kapcsolatosan.

A másik dolog, amivel nem vagyok kibékülve az az írásmód. Nagyon érződik, hogy ez Nóri első könyve, amivel alapvetően nem lenne gond, de a fogalmazás, központozás nem éppen egy írónőhöz méltó. Értem én, hogy az egyszerű emberekhez is közel akarta hozni a könyvet, emiatt tele is pakolta trendi közösségi médiás említésekkel és budapesti szórakozóhelyeken buliztak a szereplők. Talán túlságosan is mai és cool akart lenni Nóri és átesett a ló túloldalára.



Az utolsó oldalakon olvasható fordulatért, illetve az üzenetért, miszerint vannak, emberek, akikkel össze vagyunk kötve, ha akarjuk, ha nem és ők részesei lesznek az életünknek mindenképpen megéri elolvasni az Összekötvét. Nem sokan nyúlnak hozzá olyan bátran a szereplőikhez, ahogy Nóri tette és nem sokan írnak mély érzelmekről ilyen könnyedén. Kloé is rádöbbent a kötet végén egy-két dologra és azt hiszem, lesznek ezzel még így egy páran, akik elolvassák a könyvet. Sokan Paulo Coelhóhoz hasonlítják, de úgy gondolom más a stílusa a két írónak, más emberekhez szólnak az írásaik. Viszont Nóri facebook oldalán a kommenteket böngészve látszik, hogy sokaknak segített a fiatal bloggerina boldogabb emberré válni és azt hiszem pont ebben rejlik a lényeg.

Értékelés: 7/10
Nehéz az értékelés, mert tetszett a könyv, Nóri írásait nagyon szeretem, de nem akarok elfogult lenni és pontosan látom az Összekötve hibáit is. Hamarosan jön a folytatás, ugyanis az írónő már az új könyvén dolgozik, jobban kidolgozott karakterekkel pedig még nagyobb örömmel fogom olvasni.

0 komment:

Megjegyzés küldése