2012. október 1., hétfő

Rómának szeretettel (To Rome with Love)

Woody Allen ismét Európában forgatott filmet, mégpedig Rómában, ugyanis az olaszok Párizs fellendült turizmusát megirigyelték és megkérték a rendezőt, hogy Rómáról is csináljon egy hasonló város imázs filmet.

Abban nem vagyok biztos, hogy a film hatására többen fogják-e látogatni, de kedvet csinált hozzá az biztos. A gyönyörű vágóképek hatására ugyanaz jutott eszembe, mint az Éjfélkor Párizsban nézése közben, mégpedig, hogy én ebbe a városba egyszer el akarok jutni és legszívesebben már most indulnék.

A filmben több szálon folynak a történések: John (Alex Baldwin) az amerikai építész pihenni megy Rómába, de nem most van először az örök városban. Az utcán bóklászva találkozik Jack-kel (Jesse Eisenberg), akiben fiatal önmagát látja és megpróbálja megakadályozni, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, mint anno ő. A nyugdíjas rendező, Jerry (Woody Allen) és felesége  Phylis (Judy Davis) azért repül a városba, hogy lányuk, Hayley (Alison Pill) vőlegényével, Michelangelóval (Flavio Parenti) ismerkedjenek meg. Michalengelo apja, Giancarlo (Fabio Armiliato- tenor) temetkezési vállalkozó, ám időközben kiderül, hogy nagyon jó hangja van, Jerry pedig kapva kap az alkalmon és be akarja futtatni.
A városban lakik Leopoldo Antonio (Roberto Benigni) egy átlagos ember, aki egyik nap arra ébred, hogy híres és mindenhová követik a paparazzók. A frissen házasodott Antonio (Alessandro Tiberi) és Milly (Alessandra Mastronardi) nászútra érkeznek Rómába, de a körülmények miatt egy napot külön kell tölteniük, és a férfi kénytelen egy utcalányt (Penelope Cruz) bemutatni feleségeként.

A film szerintem kellően komoly és vicces egyszerre, megtalálható benne a Woody Allenre jellemző fanyar, de ugyanakkor intelligens humor, a  képzelet és a valóság összemosódása és egy kis társadalomkritika is. Sokan leszóljak Allen 2000 utáni filmjeit, de szerintem nincs igazuk, mert ezek is nagyon jók, de természetszerűleg mások, mint a korai alkotásai. Ma már azokkal nem tudna érvényesülni, mert annyit változott a világ azóta.

Összességében nem ez a legjobb alkotása, de a legtöbb mai filmet így is messze felülmúlja. Nagyon jó látni, hogy Allen 70 fölött is nagyszerű formában van és még mindig tud igényes filmeket készíteni.

Értékelés: 9/10 

0 komment:

Megjegyzés küldése