2012. október 28., vasárnap

Breaking Bad: 2-4. évad

A valaha volt egyik legjobb sorozattal állunk szemben kérem, ostorozom is magam, hogy eddig nem kezdtem el. Persze van annak is előnye, hiszen most is hátra van még 8 rész az 5. évadból, amit úgy és olyan tempóban nézhetek meg, ahogy akarok. A tovább mögött spoileresen folytatom.





Ha az első évadra 8/10-et adtam, akkor ezek a csodák mind-mind minimum 10/10-esek, ami azért is durva, mert ritkán adok maximális pontot.
A második évadban már kezdett kicsit eldurvulni a helyzet az első, aranyos megismerkedős évadhoz képest. Tovább bonyolódik a helyzet a mexikóiakkal, Walt és Skyler kapcsolata egyre csak romlik, Jesse szerelmes lesz, Hank balesetet szenved és még sorolhatnám. Rengeteg remek vonalat vezettek fel a ebben az évadban. Már Gus is bekerül a képbe, aki rengeteg kalamajkát okoz még az évadok során. Új szereplőként Saul Goodman is megjelenik, s a két főszereplő ügyvédje lesz. Ebben az évadban nagy szerepet játszik egy félszemű rózsaszín mackó, amit szinte minden rész elején megmutattak, de persze fogalmunk sem volt, hogy került Walterék medencéjébe, meg mi a fene történt. Ez persze az évadzáróban kiderült.



Egyébként nagyon ötletesek a sorozat legelején, az intro előtt bejátszott 1-2 perces kis klipek, főleg amikor nem tudjuk mi történt, s csak ámulunk, hogy már megint mi az Isten volt ez. Már ebben az évadban is rengeteget fejlődtek jellemileg a karakterek, Jesse-nek egy érzékenyebb, puhább énjét ismerhettük meg, Walter pedig még elszántabb és őrültebb kezdett lenni. És mióta a legelején megölte azt a drogdílert, azóta ő is levágja a kenyér szélét, és úgy eszi. Csak úgy érdekességként megjegyzem. Ez az évad tehát már 10/10-et érdemel.



A harmadik évad részeit szintén cold open-ekkel nyitották, azonban most inkább flashback-eket, mint flashforward-okat raktak bele. Jesse-nek fel kell dolgoznia barátnője, Jane halálát, s a tényt, hogy szerinte ő ölte meg és a repülőgépek is miatta zuhantak le. Rehabra kerül, ahol növényeket ültetget, meg nagyon jól elvan, de aztán mikor kikerült, természetesen visszaesik. Walter személyisége egyre sötétebbé válik, tagadásban él, s el kell fogadnia a tényt, hogy gyilkos, s az eredeti tervének rég befuccsoltak, mivel a rákból kigyógyult, azonban a családját elvesztette még az előző évadban.



A harmadik évadban Skyler végre kezd megbocsájtani a férjének, segítő kézként ott van neki, s egy ötleten felbuzdulva megveszik a régi autómosót, mert ott fog zajlani a pénzmosás. Saul is egyre többet szerepel, míg Gus-nak végre kezdjük megismerni a kegyetlenebbik énjét. Az évadzáró megint csak remekre sikerült, most Jesse-nek kellett lepacsiznia a gyilkolással. Egyébként Aaron Paul játéka nagyon sok dicséretet érdemel, nem csoda, hogy 2 Emmy-díj tulajdonosa. Ez az évad csak 9/10, mert azért elég sok jelenet volt, amit untam, meg a Fly című epizód egyáltalán nem tetszett, hiába költségcsökkentés miatt sikerült ilyenre.



A negyedik évadnak már a nyitása zseniális volt, ahogy az egész részben vártunk Gus-ra és amikor végre megérkezett, mindenki körmöt rágva várta, mivel fogja kinyírni Jesse-t, s a végén nem is ő esett a doboz felvágó cucc áldozatául. Az első pár részben Hank depressziójának sok időt szenteltek, miközben felesége segíteni próbált neki, azonban odáig fajult a dolog, hogy végül visszatért a hölgy kleptomániája. Jesse megint önmarcangoló életet él, a háza is kész csatatérré válik, amikor minden drogfüggő spanci átjön és éjjel-nappal nyomatják a party-t. Közben egyre jobban feszül a hurok Walt és főnöke, Gus között. Érződik, hogy ez már nem mehet sokáig így tovább, hamarosan az a nagy feszültség ki fog törni, és valaki biztosan nem fog jól járni.



Jesse-nek közben más dolga is akad, Mike-al kell autókáznia ide-oda. Végül Mexikóba is elviszik, hogy főzzön a Kartellnek, mivel már egyedül is tud boldogulni, nincs szükség Walter segítségére. Azonban Gus csak akkor ölné meg, ha a fiú is beleegyezik. Közben Hank egyre közelebb kerül a nyomozásával, hogy ki is az ő embere. Megismerhettük Gus múltját, s így rengeteg cselekedetének okára is fény derült. A fináléhoz közeledve egyre jobban elszabadult a pokol, Skyler is bekavart, hogy elvette a Mr. White által megkeresett pénzt és a régi főnökének adta, akinek óriási adóssága volt. Erről eszembe is jut a Crawl Space-ben a padló alatt lévő kis téren fekvő Walt ironikusan kacagva. Hiszen azt nehéz lenne elfeledni.



Az évadzáró eljöttével végre talán elérkezett a történet megoldása: Gus meghalt. Bizony. Mondtam én, hogy itt valaki nem fog jól járni, és egyértelműen nem a főszereplőnk lesz az, aki az életét veszti. Így azt gondolnánk, megoldódott Walt és Jesse sorsa, mindenki járhatja a saját útját. Azonban ez nyilván nem így lesz, hiszen még lesz egy 16 részes utolsó évad, és a készítőket ismerve lesz még itt egy, s más. Az évad egyértelműen 10/10. Kiemelném (Aaron Paul és Bryan Cranston mellett) Giancarlo Esposito zseniális játékát, aki remekül hozta a tévéképernyő egyik leghidegvérűbb rohadékát.
A zenék még zseniálisak, olyanokkal tarkítják a drámai pillanatokat, mint ez. Egyszerűen remekül megrendezett, megvágott, megírt összehozott sorozatról van szó. Nagyon sajnálom, hogy csak most találtam rá, de azt még jobban, hogy az ötödik lesz az utolsó évad.

0 komment:

Megjegyzés küldése