2012. október 3., szerda

Homeland - Az 1. évad

A nyári/őszi darám utolsó darabjaként a Homeland-et néztem meg. Nagyon nehezen kezdtem bele, mert tartottam tőle, nem tudtam a promó alapján eldönteni, hogy tetszeni fog-e vagy a szenvedős első rész után kaszálom. A félelmeim azonban alaptalannak bizonyultak, mert nem véletlenül kapott annyi díjat az elmúlt hónapokban, tényleg egy nagyon jó, fordulatos sorozat a Homeland.



Az alapsztori szerint egy amerikai katonát, Nicholas Brody-t kiszabadítanak iraki  fogságából, hazatérte után pedig kvázi hősként kezelik. Eközben Carrie, a CIA egyik ügynöke fülest kap, hogy egy amerikai katona elárulta a hazáját és átállt, a nőnek pedig rögtön Brody jut az eszébe. Ezután megkezdődik a nyomozás a férfi után és mi nézők sem tudjuk, hogy ki az áruló.

A tovább után spoileresen folytatom!


Az évad végig nagyszerűen építkezik, felváltva vagyunk a jelenben, illetve a múltban, pontosabban Brody hadifogságának idején. Kapunk válaszokat arra, hogy miért is állhatott át, bár az indok nekem kicsit vérszegénynek tűnik, még valamit eltitkolnak előlük ezzel kapcsolatban az írók.

Carrie és Brody kapcsolata nagyon érdekes, mert a nem teljesen egészséges mentális állapotban lévő  nő szinte függőjévé válik. Először csak azért, mert heteken keresztül bámulja a mindennapjait a monitoron keresztül, a kalandjuk alkalmával pedig teljesen belehabarodik és már maga sem tudja, hogy mit higgyen Brody-ról. Azt kell mondanom, hogy ezt zseniálisan építették föl az írók és mindezt Carrie kiborulása tetézte meg. Claire Danes azokért a jelenetekért nagyon megérdemelte az Emmy-t.

Brody karakterének változása talán még szembetűnőbb. A sorozat elején én komolyan hittem az ártatlanságában, illetve abban, hogy nem a rossz vezérli és ha át is állt, azt kényszerből tette. Később aztán világossá válik a bűnössége, bár ő állítja, hogy hazaszeretetből cselekszik. Igazából azonban Abu Nazir szolgája lett és bármit képes megtenni érte, ami nem veszélyezteti a családja biztonságát.


És akkor így jutunk el a fináléhoz, amiben Brody merényletet készül elkövetni, de először nem működik a mellény, majd a lánya hívásának hatására nem teszi/tenné meg. Az a jelenet egyébként az egyik legdrámaibb jelenet, amit sorozatban valaha láttam. Damian Lewis is minden elismerést megérdemel az alakításáért. Egyébként milyen elmés ötlet volt már Walker segítségével bejuttatni Brodyt a bunkerbe.  Brody és Walker találkozására már régóta vártam, de a jelenet csalódást okozott, mert hamar lerendezték a dolgot és nem ismertük meg Walker motivációját.


A fő karakterek mellett a mellékszereplők (Saul, Estes és a többiek) is nagyon jól működnek, az említett két szereplő megfelelő gyanúsítottnak bizonyult az áruló szerepére, de végül róla nem derült ki semmi. Igazából csak ezt tudom felhozni a sorozat ellen, mármint azt, hogy nem derültek ki a dolgok. A karakterfejlődéseken kívül ott vagyunk, ahol a pilot után, persze azt még nem tudjuk, hogy ez az agy izé milyen hatással lesz Carrie-re, talán elfelejt mindent, miközben mi már ismerjük Brody múltját. Érdekes helyzet lenne, az biztos.

Összességében ez a sorozat nagyszerű, azonnal kedvenccé vált és idén már hetente fogom nyomon követni Brody és Carrie kalandjait, abban reménykedve, hogy a színvonal nem csökken.

Értékelés: 9/10

0 komment:

Megjegyzés küldése