2012. január 4., szerda

Pénzcsináló (Moneyball)

Kétkedve ültem le a film elé, mert nem szeretem a sportfilmeket, a baseballról pedig semmit nem tudok. Az keltette fel az érdeklődésemet, hogy ennek a filmnek az elkészítésével szeretnék Bradet Oscar-díjhoz hozzásegíteni.




A film Billy Beane (Brad Pitt) történetét mutatja be, Billy valaha játékos volt, de karrierje nem alakult jól, ezért inkább menedzseri pozícióra váltott egykori csapatánál, az Oakland Athletics-nél. A csapat azonban nem túl sikeres a bajnokságon, mivel keveset tud sztár játékosokra költeni és ugye mindent a pénz mozgat. Így nincs más választása, mint kvázi "újraalkotni" a baseballt. Ehhez segítséget kap a fiatal közgazdásztól, Petertől (Jonah Hill), aki mindenhol számokat lát a tények helyett. Végül ketten a sok megpróbáltatás ellenére is, sikerre viszik a csapatot, bár bajnokságot nem tudnak nyerni.

A hosszú jelentekbe felüdülésként néhány TV-s közvetítést ékeltek, amelyekben megtekinthetjük Billyt, mint játékost. Nagyszerűen valósították ezt meg, mert a berakott jelenetekben hallani a kommentátort is. Kicsit olyan, mint egy sportközvetítés a filmben
A játékosok adásának-vásárlásának bemutatása nagyon realisztikusra sikerült, nem gondolkoztak cseppet sem, keményen megmutatták, hogy a pénz diktál. Egy kis csellel és ésszel azonban Billyék jól tudnak kijönni a helyzetből. Nekem ezek a jelenetek tetszettek igazán, pörögtek az események rendesen.



Mégsem tudom azt mondani, hogy nagyon jó volt a film. Valahogy nagyon hosszúnak és néhol vontatottnak tűnt a Pénzcsináló. Ezenkívül túlságosan belementek a baseballos dolgokba, túl szakmai szagú lett nekem a film.
A baseball szabályait ismerők, ezt a sportot szeretők nyilván jobban tudják értékelni ezt a filmet, de a drámát kedvelők sem fognak azért végig unatkozni. Sosem szerettem Brad Pittet, de ebben a filmben nagyszerűen játszott John Hillel karöltve. Azt nem tudom, hogy ér-e Oscart az alakítása, de szerintem esélyes rá.

Értékelés: 7/10

0 komment:

Megjegyzés küldése