2014. január 8., szerda

A Wall Street farkasa (Wolf of Wall Street)

Martin Scorsese filmjeiről egy valami biztosan elmondható, mégpedig, hogy nem rövid alkotások. A Wall Street farkasa három óra, de egy percre sem unatkozunk a nézése közben. Nincsenek üresjáratok vagy elbambulások, végig figyelni kell, hogy a film befejezésekor össze tudjuk rakni a képet és le tudjuk vonni a következtetéseket. Ha felületesen nézem, akkor ez a film is csak arról szól, hogy a gazdagok mindent megtehetnek és igazából az életben a pénzen kívül nem számít más. A film szereplőinek tényleg nem számított és ezt többféle módon is bizonyítják. Spoileresen folytatom!




A film Jordan Belfort, amerikai bróker meggazdagodásának igaz történetét mutatja be. A férfi már fiatalkorában tudta, hogy ő bizony nem fogja az átlagemberek szürke életét élni, hanem gazdag lesz. Méghozzá mocskosul gazdag. A ranglétra aljáról indul ugyan, de hamar saját céget alapít, hogy értéktelen papírokat adjon el az ügyfeleknek. Ez azonban nem hoz annyi pénzt, amennyit szeretne, ezért gazdagokat fűz be, hogy jelentéktelen cégek részvényeit vegyék meg. Ezzel az ötlettel pedig nem csak ő, hanem a társai a cégnél is iszonyatosan meggazdagodnak, de ők még mindig többre vágynak, így nem éppen legális üzletekbe is belebonyolódnak.Mindeközben egyre több pénzt keresnek, míg már nem is igazán tudnak mit kezdeni vele, hiszen gyakorlatilag egész nap be vannak tépve, azzal fekszenek le, akivel csak akarnak és annyi házzal, helikopterrel, luxushajóval rendelkeznek, amennyit nem szégyellnek.



A bonyodalom akkor kezdődik, amikor az FBI ezt már nem nézi jó szemmel és nyomozni kezd Jordan tevékenysége után. A rettenthetetlen brókernek azonban ekkorra már akkora az egója, hogy nem veszi komolyan a nyomozást és végül olcsón meg is ússza a bűncselekményeket. Ehhez azonban el kell árulnia a barátai és bár ő maga mondja a filmben, hogy "a Wall Street-en nincsenek barátok", azért elég csúnya húzás volt ez tőle. Persze egy kicsit visszakap belőle, amikor Donnie meg őt dobja fel, de alapvetően Jordan nem játszott tisztán semmilyen szempontból. A film nem mond sok újat, mert az a következtetés vonható le ebből az alkotásból is, hogy a pénz igenis számít. Jordannek pedig ez volt az élete, nem törődött senkivel és semmivel a kapzsiságán kívül. Bátor vállalkozás volt, hogy mindezt leírta és a filmesítést is megengedte, hiszen senki sem szeretné így viszontlátni magát a vászonról.



Martin Scorsese tehát egy nagyon jó filmet csinált és ehhez a lehető legjobb szereplőgárdát hozott össze. Leonardo DiCaprio sosem volt a kedvenc színészem, de azt meg kell hagyni, hogy ebben a filmben zseniálisan játszik. Ennyire sokoldalúnak talán még sosem láttam, pedig Jordan karakterét nem lehetett könnyű eljátszani. A film eleji naiv fiatalt pont annyira hitelesen jeleníti meg, mint a betépett nyálát csorgató gazdagot. Nem csodálom, hogy Golden Globe-ra jelölték érte és remélem be is söpri, mert ezért nagyon megérdemelné. Matthew McConaghey-ban is nagyon bíztam, de az előzetes alaposan félrevezetett. Az alapján ugyanis arra számítottam, hogy fontos szerepe van, ehhez képest pont abban a két jelenetben látható, ami az előzetesben is benne van.

Értékelés: 8/10
Nagyon jó film, ami megmutatja a gazdagok általunk nem látott világát és személy szerint nem szeretnék milliomos lenni, ha annak az az ára, amit a filmben láttunk. A filmben a humort sem hanyagolták, de Scorsese jól lavírozik a poénkodás és a dráma között, bár egyes jelenetekről elsőre nehéz eldönteni, hogy minek is szánta pontosan.


0 komment:

Megjegyzés küldése