2013. november 23., szombat

Nikita - A harmadik évad

Ezzel az évaddal pont ugyanaz volt a bajom, mint a másodikkal. Hiába próbálták reboot-ként eladni, egyrészt ez nem teljesen volt az, másrészt meg a történetírás hiányosságait ezzel sem tudták kiküszöbölni. A reboot hallatán talán többen bele akartak volna  nézni az évadba, de az évadnyitó erre nem volt alkalmas, ugyanis előzetes ismeret nélkül nem lehetett megérteni. A nyitánnyal egyébként nem volt gondom, felébredt bennem a remény, hogy tanultak az előző évadból és tényleg élvezetes részek elé nézünk. Sajnos azonban nem így történt. Spoileresen folytatom!






Az évad tele volt logikátlanságokkal és nem tudom megérteni, hogy az alapvetően jó ötleteiket miért nem tudják normálisan kidolgozni. Ebben az évadban is minimum két évadnyi eseményt sikerült teljesen feleslegesen belesűríteni és azt hiszem ezt már a Nikita fanok sem nézték jó szemmel. Az évad elején heti ügyekkel próbálkoztak, amivel alapjáraton nem lett volna gondom, mert nem egy, nem két ilyen sorozatot nézek, de a Nikitához ez egyszerűen nem illett. Ráadásul megszoktunk egy átívelő szálat, amit az első öt-hat részben egyáltalán nem kaptunk. Erre valószínűleg a készítők is rájöttek és a bevezetés után jöhettek az átívelős sztorik. A probléma ezzel csak annyi volt, hogy a rengeteg szereplőt nehezen tudták egyszerre foglalkoztatni, ezért mindenkinek mini szálakat találtak ki, de egyiket butábban zárták le, mint a másikat.



Talán Amanda szála volt  a legjobb, a történetének megismerésével egy-két dolog világossá vált vele kapcsolatban, de fő gonosznak nem éppen a legjobb választás. Nikita és ő folyamatosan kergették egymást és egyikük sem ölte meg a másikat,  pedig lehetőségük lett volna. Persze, az utolsó évadra is kellenek az izgalmak és Amandára szükség van a Shop révén. Nem teljesen világos, hogy az új ellenséggel, a Shoppal mit akarnak a készítők, de nyilván az ő legyőzésük lesz az utolsó hat rész fő szála. Sean halála megdöbbentő volt ugyan, de nem sokat tett hozzá az évadhoz, tehát hiányozni nem fog. Michael élete is veszélyben volt, de csodák csodájára megmenekült az utolsó percben. Komolyan ezt a műdrámát igazán kihagyhatták volna, mert enélkül is tartalmasra sikerült az évad. Nikita és Michael néha élték a se veled, se nélküled kapcsolatukat az akciók közepette és az évadzáró fényében nem lehet tudni, hogy mi is a helyzet velük. Michael kezének elvesztésétől is eltekintettem volna, mert elég gyorsan találtak neki másikat és két résszel később már senki sem foglalkozott ezzel.




Alex is sokszor csak volt az évad során, a függőségi gondjait nem tudtam komolyan venni, de a Divízió elleni lázadás jó szálnak bizonyult egészen a lezárásáig. Túl elhamarkodottan oldották meg ezt is, jobban is ki lehetett volna dolgozni a lázadást és az indolokra is mélyebben rávilágítani. Amanda szála mellett a lázadást középpontba állító részeket élveztem a legjobban az évadban a gyengeségek ellenére is. Teljesen érthető volt ugyanis, hogy a dolgozóknak elegük volt a Divízió általi kizsákmányolásból és lépni akartak.



Az évadzáróval a Divízió véglegesen megszűnt és Nikitából szökevény lett. Nikita mártírkordása nem volt hiteles, mert mindenki tudja, hogy a többiek nem fogják hagyni, hogy egyedül szálljon szembe Amandával és a Shop-pal. Megint csak azt tudok mondani, hogy felesleges volt a dráma. Ugyanakkor érdekel, hogy az elnöknő hogyan került Amanda befolyása alá és hogyan sikerül majd lezárni ezt a haldokló sorozatot, úgyhogy amint tudok bele is kezdek az utolsó hat részbe.

Értékelés: 5/10
Sajnálatos módon az elkövetett hibákból nem tudtak az írók tanulni, de jó elgondolásaik még mindig vannak. Nagyon sajnálom, hogy a megvalósításért felelős csapat nem tud jobban és hatékonyabban dolgozni, mert meglátásom szerint a Nikita sok évados sikeréhez minden adott volt a kezdetekkor. Most már csak azt remélem, hogy méltó módon tudják lezárni a sztorit és nem fogok bosszankodni a sorozatzáró után.

0 komment:

Megjegyzés küldése