2012. december 15., szombat

Keleti nyugalom - Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel)

A filmet nem övezte nagy média visszhang, nem kapott rengeteg reklámot, amin utólag nem is csodálkozom, mivel egy csodálatos filmről van szó. Végre kaptunk egy olyan alkotást, amelyben hatvanon túliak játsszák a főszerepet és a fiatalok csak statisztálnak, mert bizony ez ritkaságszámba megy a mai filmgyártásban. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy modellalkatú nők és férfik nélkül nem lehet filmet eladni, de a Keleti nyugalom - Marigold Hotel bebizonyítja az ellenkezőjét.


Néhány angol nyugdíjas egy színes brossurát látva úgy dönt, hogy nem Angliában, hanem Indiában szeretné eltölteni a hátralévő éveit, azonban mindegyikük okkal fizet be az egzotikusnak gondolt évekre: Evelyn (Judi Dench) nemrég megözvegyült, házát eladta, hogy férje adósságát kifizesse, ezért Indiába érve kénytelen munkát keresni, hogy ottlétét finanszírozni tudja. Douglas (Bill Nighy) és Jean (Penelope Wilton) évtizedek óta házasok, de minden megtakarításukat lányuknak adták, ráadásul a kapcsolatuk sem a régi már. Muriel (Maggie Smith) egy kissé rasszista angol hölgy, Graham (Tom Wikinson)  nyugalmazott bíró, aki szerelmét jött megkeresni, Norman (Ronald Pickup) és Madge (Ceila Imrie) még mindig új kalandokra, kapcsolatra vágynak.
Megérkezve álmaik hoteljébe azonban rá kell döbbenniük, hogy nem olyan szép és jó minden, mint ahogy a szórólapon látszott.

A történet Evelyn blogján keresztül bontakozik ki, nagyon élvezetes monológokat hallhatunk tőle, nagyon tetszett ez a megoldás. A karakterek külön történetét így látjuk kibontva és külön tetszett, hogy élet közeli problémákat mutat be a film és úgy sírva nevetős, hogy közben nem megy át giccsbe.


Imádtam Indiát, a színeket, zenéket, embereket, ételeket és az egész hangulatát a filmnek. Nem csak a csillogást láthatjuk, hanem bemutatja a szegénységet is. Nagyon megható jelenet volt, amikor egy csapat gyerek elkezdett játszani Muriel tolószékével, mert örültek, hogy végre van mivel. Ezek azok az apró dolgok, amiket igazán tudtam értékelni, illetve a film üzenetét, ami többször is elhangzik: " Van Indiában egy mondás, amely szerint minden rendben lesz, ha nincs rendben minden, akkor az még nem a vég." 

Értékelés: 9/10
Nem tökéletes a film, de szerencsére nagyon érződik rajta, hogy nem amerikai alkotásról van szó. A színészekről nem is írtam külön bekezdést, de szerintem felesleges is lenne, mert mindannyian nagyszerűen alakítottak és ez annyira ritka, mint az a bizonyos fehér holló. Ajánlom mindenkinek, aki értelmes filmet szeretne látni és egy kis pozitív löketre van szüksége.

0 komment:

Megjegyzés küldése