2012. december 11., kedd

Férfit látok álmaidban (You Will Meet a Tall Dark Stranger)

Woody Allen 2010-es filmjét még csak most volt alkalmam megnézni, de utólag ezt nem is bánom annyira. A  mester ezúttal nem kápráztatott el az alkotásával és bár ő maga is úgy nyilatkozott, hogy csak szórakoztatni szeretne, tőle többet várok. Már mint nem volt rossz film a Férfit látok álmaidban, de a rá annyira jellemző fanyar, intelligens humor, társadalomkritika ezúttal hiányzott az alkotásból. Persze ettől még messziről süt a filmről az eredetiség és hogy nem egy mindennapi ember rendezi, de Allen annyira magasra tette a mércét, hogy ez már önmagában nem elég.

A film történetét nagyon nehéz összefoglalni, de azért teszek egy próbát. Egy idősebb házaspár elválik, a férj (Antony Hopkins) egy fiatal örömlány oldalán keres boldogságot. Eközben lányuk (Naomi Watts) házassága is veszélybe kerül, mert beleszeret a főnökébe (Anonio Banderas), a férje (Josh Brolin) pedig a szemben lakó titokzatos nőhöz kerül közelebb. Az alaptörténet egy tipikus Allen film is lehetne, csakhogy a sztori elég kiszámítható, klisés és unalmas. Eddig nekem minden filmje tetszett, nem mindegyik ugyanazért, de ez sajnos tényleg nem sikerült jól.

A szereposztás parádés, de feleslegesen, mert a szereplők nem lettek kibontva, kis túlzással ezeket a karaktereket bármelyik színész eljátssza. Persze Woody Allen mindig ilyen impozáns szereposztással csinál filmeket és újabban mindig több szálon futó cselekményt dolgoz fel. Nos, elképzelhető az is, hogy nálam a sorrenddel is gond van. Ha ezt látom  hamarabb, talán egy másik filmje nem jön be, de ez akkor is unalmas és egy-két poéntól eltekintve humortalan is volt. A karakterek egyébként szerethetőek és lehet velük azonosulni, mert a film mindennapi problémákat vet fel. A legjobb szereplő a jósnő, aki olyan képtelen történeteket mesél az anyának, hogy az már önmagában megmosolyogtató, ráadásul a nő el is hiszi ezeket és lelkesen meséli a lányának, hogy mi fog vele a jövőben történni.

Értékelés: 6/10
A leírt negatívumok ellenére ez nem egy rossz film, csak nekem langyos a többihez képest. Persze simán előfordulhat, hogy akik nem szeretik alapból a stílusát, azok jobban értékelik majd és elképzelhetőnek tartom, hogy pont nekik csinálta Allen ezt a filmet, mert én úgy is megnézem a következő és eddigi filmjeit, míg ők nem biztos.

0 komment:

Megjegyzés küldése