2012. augusztus 19., vasárnap

Breaking Bad: az 1. évad

Rengeteget hallottam már, hogy a Breaking Bad milyen népszerű - persze 6 Emmy-díjjal a háta mögött nem is csoda -, azonban fogalmam sem volt róla, miről szól, így nem volt merszem elkezdeni. Így a nyár vége felé azonban épp nem nagyon volt mit néznem, a Castle-darámmal is már végeztem (hamarosan arról is jön a kritika), így úgy döntöttem megnézem miről szól ez a híres sorozat, s ha megtetszik, belevágok.



Nos az első évadot csak úgy zabáltam, másfél nap alatt megnéztem, pedig nem is nagyon tudtam letölteni, így kínomban szinkronnal kellett végig néznem. Talán a régi Weeds rajongóknak kedvez a sorozat, hiszen felépítésre és jellemre erősen hajaznak egymásra, habár a Breaking Bad kevesebb humorral, s több drámával van megfűszerezve. 
A történet középpontjában Walter White áll, az 50 éves kémiatanár, aki mellékállásban egy autómosóban dolgozik. Egyik nap rosszul lesz a munkában, s mint kiderül: harmadik stádiumú tüdőrákja van. Pedig még csak nem is dohányzik, sőt. A férfi nagyon visszahúzódó, semmi butaságot nem csinálna. Még otthon is a terhes feleség, Skyler (szegény!) hordja a nadrágot. Így nem is gondolná róla senki, hogy a depresszió helyett speed gyártással dolgozza föl a tragédiát.


Összeáll volt tanítványával, Jesse-el, s közösen kezdik el gyártani a környék legtisztább cuccát. Persze ez nem olyan egyszerű, közben rengeteg bonyodalomba keverednek. Többek között két nagy tekintélyű drogdílert is kinyírnak. Eközben Walter, vagy ahogy a hozzátartozói becézik, 'Walt' megkezdi felváltva a sugár-és kemoterápiát, amitől természetesen rajta is jelentkeznek a tünetek: hajhullás, hányás, fogyás, gyengeség..stb. De a biznisz nem állhat meg, mivel egy nagymenő elosztó fizet nekik a drogért, azonban csak nagy mennyiségben hajlandó elfogadni.
Tehát egy komoly, remekül fölépített sorozatról beszélhetünk, kevés humorral, de annál több drámával. Nem rohanós a történet, de nem is túl lassú. Szépen összeállnak a részek és van 1-2 rész között pár hét kihagyás. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki kapós egy kis drogozós-maffiózós drámára. Nálam ez az évad 8/10.

0 komment:

Megjegyzés küldése