2012. augusztus 31., péntek

A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

Őszintén megmondom, soha nem rajongtam a szuperhősös filmekért / sorozatokért / mesékért / képregényekért. Egy részt nem láttam semmilyen formában a Pókemberből, Supermenből, Macskanőből és ezek társaiból. Azonban miután mindenki istenítette A sötét lovagot, hogy milyen fenomenálisan jó volt, meg persze kíváncsi is lettem a karakterre, aki miatt valószínűleg Heath Ledger életét vesztette (RIP), tehát egy borús estén magam elé vettem a számítógépem és megnéztem. Hogy tetszeni fog, abban nem kételkedtem, de hogy ennyire fenomenálisan tökéletes darabot fogok látni, azt nem gondoltam volna. Tényleg nagyon kevés olyan film van, amit többször megnézek, azonban ezt akár milliószor újranézném.


Így természetesen az első részt is megnéztem, hogy azért képben legyek a történtekkel. Majd mikor meghallottam, hogy idén jön az utolsó rész, egyik szemem sírt, a másik nevetett. Örültem, hogy láthatok egy újabb részt, de szomorú voltam, hogy vége. Hogy valami lezárul. Christopher Nolan csodálatos trilógiája a végéhez érkezett. És ez talán kicsit hosszú, talán nem a legjobb, de méltó befejezésre sikerült. A tovább mögött spoileresen folytatom.


8 év telt el azóta, hogy Batman nyomtalanul eltűnt. S vele együtt Bruce Wayne is visszavonult, ki sem teszi a lábát a házból, pedig elég sok érdeklődő áll sorba érte a másik nemből. Gordon kezeibe kerül a város irányítása, s Gotham City békére lelt. De nem sokáig. Hiszen hamarosan közeledik egy újabb vihar, mely megrengeti az egész várost. Egy vihar, mit egyesek várnak. Egy vihar, minek kiváltója az utolsó rész fő gonosza, Bane. Itt ki is térnék rá, hogy pár új főszereplő is színre lép. Anne Hatheway a hirhedt Macskanő szerepébe bújik, látszólag remekül meg is birkózik a feladatával, pedig azért 15 centis magassarkúban neki sem lehetett egy leányálom verekedős jelenetet forgatni.


A másik Blake (Joseph Gordon-Levitt), akinek nem volt túlzottan funkciója. Inkább csak ott volt töltelék szereplőnek, nyomozgatott ide-oda, próbálta megmenteni a gyerekeket, meg Gordonnak jelent, amíg ő kórházban van. Persze az utolsó jelenetben elég kiemelkedő szerepe volt, de erről majd később. Szóval ő igazából csak plusz főnek volt jó fölösleges időhúzással.
És akkor megismerhettük Pokolban született Bane-t, akit a maszk tart életben (Na de kérem, a maszkon keresztül hogyan táplálkozik?). Embereivel a csatornában tanyázik, s nagy tervei vannak: el akarja pusztítani Gotham City-t. Hm, mintha ez nem lett volna nyilvánvaló. Idő közben két szálra szakad a történet, mivel egy brutál verekedés után Bane és Bat között, Wayne eljut oda, ahol Bane született. A Pokolba.


Egy lyuk, melyből látszólag nincs kiút. Ahol magadra vagy hagyva, esetleg a sebeid ellátják meg adnak neked enni. Wayne még egy tévét is kapott, hogy lássa a város pusztulását. Ahogy egyre telik az idő, úgy érezzük itt a vége. De persze nem lehetne ilyen könnyen föladni, hiszen hol abban a csavar, a hőstett, a feláldozás? Végül főhősünk kiszabadul, s újult erővel visszatér a városba. Bruce csak magára számíthat, Alfred ott hagyta, mivel nem akart végignézni még egy Wayne halált. A cége is teljességgel csődbe ment. Végül Selina (a Macskanő) segít neki, s ketten megoldanak mindent. Na de hoppá, ne legyen már ilyen egyszerű. Miranda (Marion Cotillard), a harmadik főszereplő még be sem mutatkozott rendesen, de kiderül, hogy ő a fő gonosz. Ő az, aki a Pokolban született, s Bane mentette meg.


Végül persze mind a ketten meghalnak. S elérkezünk a szívszorító jelenthez is, mikor is Batman kiviszi a nyílt vízre a Bat-tel (miért nem Batmobile?) a bombát, ami elpusztította volna a várost. Senkinek egy haja szála sem görbül meg. Azonban Batman az életét veszti. Így tehát egy hős születik, akiről az egész város beszél. Páran kitalálják ki volt ő, de a többségnek örök rejtély marad. A város hőse lesz, kinek egy gigantikus szobrot állítanak. Na és itt jön az a bizonyos jelenet, amikor is a korábban említett Blake-ről kiderül, hogy a második neve Robin. S ő örökli Batman cuccait. Persze eléggé kiszámítható volt a dolog, azért aranyosan lett megoldva. Főleg, hogy még a jól ismert társat is sikerült bevonni, ha csak egy említés erejéig is.

Úgy vélem, egy csodálatos trilógia remek befejezését láthattok. Sajnos nem vagyok annyira megelégedve vele, mint az előző részekkel. Bár Joker fenomenálisan kifundált karakterét elég nehéz is lenne túlszárnyalni. Persze minden filmben lehetnek hibák, Nolan a legtöbbet azonban kikerülte. Remek munkát végzett tényleg ő is, meg az egész stáb mind a három rész forgatása alatt. 8/10-et adok rá, biztos fogok még itthon Batman-maratont tartani!

0 komment:

Megjegyzés küldése