2014. február 23., vasárnap

Vivien Holloway - Pokoli szolgálat

Egy újabb magyar író könyve került a kezembe és ismét egy nagyon kellemesen csalódtam. Ezentúl jobban fogok figyelni a magyar írókra/írónőkre, mert az ő műveik is bőven nyújtanak olyan szórakozást, mint amerikai kollégáiké. Azt meg csak remélni tudom, hogy a jövőben több olyan tehetséges író fog megjelenni a piacon, mint Vivien Holloway vagy Lakatos Levente.

A történettel kapcsolatban voltak kisebb fenntartásaim, mert a fantasy nem annyira áll közel hozzám, de Dante Luciferjének modern karakterizációja felkeltette az érdeklődésemet. Lucifer azonban ezúttal nem az a kárörvendő és gúnyos karakter, mint az Isteni színjátékban, hanem maga az Ördög. Egy megátalkodott gonosz, akinél semmi sincs ingyen. Ezt Lilian is hamar megtapasztalja, aki a húgát szeretné megmenteni és Lucifer szolgálatába áll nem is sejtve, hogy mi vár még rá, mert eladta a szabadságát, amit minden áron vissza akar szerezni. Az Ördöggel azonban nem jó ujjat húzni, mert könnyen pórul járhat az ember és Lilian is rájön, hogy vannak sokkal rosszabb dolgok is a halálnál. Ám a lány nem adja fel és gyakorlatilag háborút indít ezzel, amely még csak a következő kötetben fog kirobbanni.


A könyv végig roppant izgalmas és keverednek a pokolbéli és a felszíni események, a közös annyi bennük, hogy mindent Lucifer irányít. A két világ tökéletesen van felépítve és teljesen hiteles, hogy minden eseményt a kezében tud tartani, hiszen nagyon sokan dolgoznak neki, vagyis fogalmazzunk úgy, hogy gyilkolnak érte. Ez az elképzelt világ kicsit Az éhezők viadalára emlékeztet, bár fogalmam sincs miért ugrott be, talán a főszereplő karakterének hasonlósága miatt. Mindkét műben egy erős, fiatal lány áll a középpontban, aki szabad akar lenni és nem érdeklik az ehhez szükséges erőfeszítések vagy nehézségek. Ráadásul mindketten egy háború kirobbantását érik el, amelyből nyilván győztesen jönnek ki. Minden elismerést megérdemel az író, amiért egy ilyen színvonalú világot tudott leírni, nem is beszélve a lényekről. Az angyalok és egyéb lények leírása annyira hiteles, hogy a könyv olvasása közben magam előtt láttam a gyönyörű vagy éppen kevésbé szép lényeket és ezt nem sokan tudják így megjeleníteni manapság.

A történet bőven tartogat meglepetéseket és azt sejtettem, hogy Lililan húgával kapcsolatban is lesz csavar, de a tényleges történésre nem számítottam. Nagyon tudatos a könyv vezetése az elejétől a végéig. nincsenek benne random történések, az egészen látszik, hogy teljesen átgondolt és az író már a könyv elején tudja, hogy a végén hova szeretne eljutni. Sajnos a logikus felépítés is egyre ritkább, sok író az oldalszámra gondol elsősorban és mindent ennek rendel alá. Nagyon remélem, hogy a trilógia többi kötete is hasonlóan jól megszerkesztett lesz. A történeten kívül a karakterek is nagyon átgondoltak és hitelesek. Lilian karakteréről már leírta a legfontosabbakat. Lucifer amellett, hogy gonosz és semmitől nem riad vissza,  nagyon okos is, pontosan tudja, hogy mit miért csinál. Le a kalappal az író előtt, hogy egy ilyen szereplőt bevállalt és ilyen merészen bánt vele. Már alig várom, hogy megtudjam mit talál ki Lucifer a folytatásban, hogy a megakadályozza a háborút. A legrejtélyesebb végig Greg volt, aki nagyon kívülállónak tűnt, de végül kiderült, hogy nem véletlenül lett ő Liliannek kiválasztva. Azt kell, hogy mondjam, hogy a hozzá kapcsolódó könyv végi csavar zseniálisra sikerült és remélem még visszatér a következő kötetekben.

Értékelés: 9/10
Mindent összevetve ez egy nagyon jó könyv, ami ha egyszer rabul ejt, akkor nem enged el. Amikor beindul a történet nem lehet letenni a könyvet, mert lehet azonosulni a szereplőkkel, izgulni értük. Nem tudok mást mondani, minthogy már alig várom, hogy megjelenjen a következő kötet és folytatódjon Lilian harca a Pokolból való szabadulásért.

0 komment:

Megjegyzés küldése