2014. február 11., kedd

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Amint meghallottam, hogy Jared Leto 6 év után újra szerepelni fog egy filmben, sőt mi több, transzvesztitát alakít majd, rögtön tudtam, hogy ezt meg kell néznem. Már a körülötte folyó hacacáré is nagy munkáról tanúskodik: anorexiásra fogyott színészek, 20 éve fennálló projekt, részben megtörtént események. Emellett Matthew McConaughey is végleg felhagy a ügyetlen, romantikus vígjátékaival és ebben a remek drámában megmutatja, milyen jó színész is valójában. Spoileresen folytatom!



Ron Woodrof  a tipikus texasi cowboy szerepét jeleníti meg, máson se jár az esze, csak a nőkön meg a rodeón. Azonban egy nap kiderül, hogy AIDS-es és 30 napja van hátra. Ron nem adja fel, s mikor a gyógyszer, amit kap nem segít rajta, felkeres egy csodadokit, aki vitaminokkal és fehérjével meggyógyítja. Persze nem gyógyította ki az AIDS-ből, csak jobban lett. Azonban ezeket a gyógyszereket nem lehet az USA-ban kapni, Így kezdődött el főhősünk business-e, megalapította a Dallas Buyers Club-ot. A gyógyszereket ingyen adta, viszont havi tagságdíjat (400 dollár) ki kellett perkálni. Így jött a képbe Jared Leto is Rayon személyében, Ron társaként segített tagokat toborozni.
Kezdetben  minden remekül megy, de persze minden jónak vége lesz egyszer, főleg ha egy dráma kategóriájú halálos betegekről szóló filmet nézünk. Ron karakterfejlődése valami zseniális, a kőbunkó cowboy-ból eljut az aranyos barátig, aki megvédi homoszexuális business-partnerét a gonosz megjegyzésektől. A film lassú lefolyású, nincs tele érzelgős jelenetekkel, nagyon nem ragaszkodunk a szereplőkhöz, s nem sÍrjuk el magunkat, amint meghalnak. Ezt a rendező, Jean-Marc Vallée remekül megoldotta.



A legfontosabbat a végére hagytam: a színészek zseniális játékát. Először is Jared Leto, aki nem csak 15 kilót fogyott a szerep kedvéért, de tetőtől-talpig legyantáztatta az egész testét, még a szemöldökét is. Ezen kívül női ruhákban, magassarkúban, műkörmükkel járkált, sőt még a hangját is transzisabbá változtatta. A másik, Matthew pedig 20 kilótól szabadult meg a szerep kedvéért. Mind a ketten nagyon odatették magukat, beleélték magukat a szerepbe és rendkívül jól alakították a halálos beteget. Erről árulkodik, hogy már mind a ketten Golden Globe nyertesek, sőt az Oscarra is jelölték őket!
A film 9/10-et kap. Miután megnéztem, rögtön újra látni akartam. Meg újra. Meg újra. És ez nálam igen csak ritka, főleg egy filmnél.

0 komment:

Megjegyzés küldése