2011. június 20., hétfő

Fringe: 3 évad után

A Fringe alapvetően azoknak lehet nagy kedvence, akik anno nézték az X-aktákat, vagy csak szimplán sci-fi rajongók. Az érdekesség ott van, hogy rám egyik sem igaz, mégis annyira megszerettem ezt a sorozatot. Az első évad talán még nem volt annyira izgalmas. Ugye Walter,Peter és Olivia minden részben kap egy új esetet, amit meg kell oldaniuk. Ami valahol nem hétköznapi. Egy ember aki 1 óra alatt újszülöttből 80 éves halott lesz, egy deformált ember, teleportáló, időutazó stb.Így ment ez részről-részre. Persze közben Oliviában még John egy része élt, s így párszor vissza kellett mennie a tartályba, hogy véglegesen kiűzzék onnan. Azonban az évad utolsó részében Olivia valahol máshol lesz.S ott találkozik William Bellel.

A második évad azzal kezdődik, hogy Olivia a saját kocsija szélvédőjéből kiugrik (vagy inkább kiesik?) s meghal. Persze csak egy kis időre, majd fölébred és görögül mond valamit. Ezek után azt a bizonyos rejtélyt kell felderíteniük, hogy hol is volt Olivia, miközben ő még elég rossz állapotban van. Walter végül rájön, hogy egy másik univerzumban volt, ahol mindenkiből van ott is egy hasonmás, csak mivel az az univerzum az ittenihez képesti döntéskülönbségeken alapszik, ezért nem teljesen ugyanolyan a viselkedésük, a kinézetük.

Később az is kiderül, hogy Peter nem is erre a világra való, mert anno, amikor az itteni énje beteg lett és meghalt, Walter elhozta az ottani mását, hogy meggyógyítsa, de vissza már nem vitte. Mikor Peter is rájött erre, elment, majd a másik univerzumbeli apja (Walternate) eljött érte, hogy visszavigye az ő világába. Peter persze habozás nélkül beleegyezett. S itt el is érkeztünk a 2. évad utolsó 2 részéhez, amiben Olivia, Walter és pár cortexiphannal kezelt ember átment a másik, a piros univerzumba, hogy visszahozzák Petert. A gubanc csak ott lesz, hogy Olivia levágja és befesti a haját, hogy úgy nézzen ki, mint mása, azonban Walternate elrendeli, hogy cseréljék ki őket, s végül Bolivia(Alt!livia,Fauxlivia és még pár variáció) megy vissza a "mi" világunkba, Olivia pedig a piros univerzumban marad.

Valamiféle gyógyszerrel kezelik, hogy egyre jobban hasonlítson Boliviára, s ő is elhiggye, hogy ő az. Azonban később rájön ki is ő valójában, s Alt!Boyels az életét áldozza, hogy Olivia visszajusson. Eközben a "mi" oldalunkon Bolivia és Peter összejöttek, Bishopék mit sem tudva a cseréről. Végül aztán rájönnek, s mikor visszajön Olivia, Bolivia is visszakerül. Ezt követően Peter beszámol Boliviával való kapcsolatáról, amit Olive eléggé a mellére szív, de pár rész múlva beadja a derekát és összejönnek. Ilyenkor gondolhatnánk, hogy na végre happy mindenki, azonban van ez a bizonyos gép, ami alkot vagy pusztít, amit csak Peter tud üzemeltetni.

Sikerül is neki, s 15 évet utazik vele az évadzáróban, ahol már csak a "mi" világunk létezik, az is a világ vége szélén, Walternate még életben van, s ő az egyik cinkos a világ tönkremenésében. Walter megintcsak elmegyógyintézetben van, de Peter kihozza őt. Végül Walternate megöli Oliviát, itt jön 1-2 sírós, együttérzős jelenet, majd visszakerülünk a jelenbe, ahol Peter elkezdi magyarázni, hogy egy hidat épített a két univerzum közé,s az az a szoba, azonban mielőtt a végére ért volna, váratlanul eltűnik. A két világbeli főszereplőink mit sem törődnek vele. Utolsó jelentként a Megfigyelőket figyelhetjük meg(ha-ha) társalogni, majd egy he never existedmondattal le is zárták ezt a Peter eltűnése dolgot.

Persze ez így elég sok kérdést vetet föl. Egyáltalán mi az, hogy nem is létezett? Akkor miért ment volna át Walter? Akkor miért van háború a két univerzum közt? stb.
A sorozat önmagában nagy kedvencemmé vált. Már az első részben rájöttem, hogy ez egy izgalmas valami. Persze, hogy is ne lehetne izgalmas egy olyan sorozat, amelynek 80perces pilotjában egy másodpercet sem unatkoztam? Az első évad nem volt a kedvencem, de persze az csak ilyen bevezető, ismerkedő évad volt. Az évadzárókkal viszont teljes mértékben megvagyok elégedve. A sorozatra adok 8/10-et, a 3.évadra 10/10-et, az évadzáróra pedig szintén 8/10-et :)
És lenne pár számomra említésre méltó rész: Pilot, There's More Than One Of Everything, A New Day In The Old Town, Dream Logic, White Tulip, Brown Betty, Over There(mindkét part), Olivia, Entrada, 6B, LSD, The Day We Died.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sorozatot, még ha nem is olyan nagy sci-fi rajongó. J.J. Abrams valami hihetetlen jó munkát végzett :)

2 megjegyzés:

  1. szép, szép, de 2. évad, olivia felébred, mondd valamit...nah az nem orosz hanem görög, az orosz az egy másik fickó volt, másik részben :D

    VálaszTörlés