2013. december 30., hétfő

Ted (2012)

Nem vagyok oda a Family Guy-ért, így nyilván nem keltette fel a sorozat megalkotójának Seth Macfairlane első filmje az érdeklődésemet. Aztán annyi jót hallottam a filmről, hogy kíváncsi lettem rá és azt kell hogy mondjam ez a vígjáték tényleg vicces és a poénok nagy része nem káromkodás, gusztustalanság vagy egyéb már századjára elhangzott poén. Persze nem maradhattak ki, de üdítő volt, hogy nem ezekkel a viccekkel akarták eladni a filmet. Magam sem gondoltam volna, de karácsonyi szünetben tökéletes kikapcsolódást nyújtott az életre kelő maci és John története. Spoileresen folytatom!
A történet egy magányos kisfiúról szól, akinek nincsenek barátai és egyik este azt kívánja, hogy a karácsonyra kapott macija keljen életre és lássanak csodát reggelre tényleg él a maci. Ted innentől kezdve mindenhova elkíséri John-t (Mark Walhberg) és felnőttként is folyamatosan beleszól az életébe. John barátnője, Lori (Mila Kunis) pedig egyre kevésbé tolerálja, hogy egy játékmackó belekotyog a dolgaikba és választás elé állítja a férfit. A bonyodalmak innentől kezdődnek, mert Tednek el kell költöznie és nem ülhet a kanapén egész álló nap füvet szívva, amit nehezen visel és John is nehezen lavírozik a szerelme és a legjobb barátja között. Tűnjön bármennyire is abszurdnak nagyon hitelesen ábrázolták a maci és a felnőtt férfi barátságát. A történetben egyedül a végével akadt gondom, mert a macirablós és üldözős szálra nem értem mi szükség volt és nagyon gyenge is lett. Nem is beszélve Ted haláláról és csodálatos feltámadásáról, hála Lorinak.A karakterek  abszolút jól lettek eltalálva, MacFarlaine nagyon jól gondolta, hogy a macira kell kihegyezni az egészet és akkor gyakorlatilag mindent el lehet más szálakon adni a közönségnek. Azért azt megemlíteném, hogy Macfarlaine nemcsak a hangjával, hanem a mozdulataival is szerepet játszott a maci életre keltésében. Jó magam is megbocsátom a történet hiányosságait, Ted érzéketlen humora és olyan beszólásai miatt, mint "Hazamegy megnézi a Bridget Jones mia*szomat és holnapra minden rendben lesz". A filmes hősök iránti rajongása még a humor fő forrása a filmben és az, hogy Ted gyakorlatilag mindenkivel kavart, még Norah Jones-szal is. Bármennyire is tűnjön Ted deviánsnak pont annyira szórakoztató tud lenni és ha az utolsó fél órát nem számítom, akkor ez a tökéletes kikapcsolódás egy délutánra. John és Lori kicsit szürkék, de azért szerethető karakterek. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy Ted karaktere nélkül ez egy rossz film lenne, mert sem a története, sem pedig az ember szereplők nem viszik el a hátukon az alkotást.


A színészekkel sincs gond, bár Mila Kunist láttam már jobban játszani életemben, de a féltékeny és zsörtölődő barátnő karakterét jól hozta ebben a filmben is. Giovanni Ribisi viszont telitalálat volt a gonosz Donny megformálására, mert a színész olyan jól hozta a karaktert, hogy a frászt hozta rám néhányszor. Ugyanakkor a TV előtt táncolós jelenetén meg szakadni lehetett a röhögéstől, úgyhogy mindenképpen ő a film legjobbja.

Értékelés: 7/10
Nem minden poén üt, de összességében jól szórakoztam a Ted nézése közben, úgyhogy csak ajánlani tudom. Az viszont erre a vígjátékra is igaz, hogy káromkodást sem mellőzi, mégsem úgy álltam fel mellőle, hogy már megint egy csúnya beszédben gazdag filmet láttam. Ha minden igaz 2015-ben pedig érkezik a második rész, ami remélem hasonlóan szórakoztató lesz.

0 komment:

Megjegyzés küldése