2013. december 28., szombat

Don Jon (2013)

Joseph Gordon-Lewitt ezúttal nem csak színészként szerepel egy alkotásban, hanem a Don Jonnal rendezőként is debütált. A film ötlete elég érdekes, de csak a megtekintése után válik világossá. hogy sokkal több annál, mint amit először gondolunk. Első blikkre ugyanis inkább pornó filmnek tűnik, mint bármi másnak, de jobban belegondolva jól elrejtették benne a drámát és a társadalmi kritikát is. Spoileresen folytatom!
A film Jon-t  (Joseph Gordon-Lewitt) állítja középpontba, aki átlagos fiatalnak tűnik, aki törődik a lakásával, a kocsijával és hétvégente templomba jár, a szüleinél ebédel és az edzőtermet is meglátogatja. Egy bökkenő van csupán, még pedig az, hogy Jon pornórajongó. Hiába kap meg minden lányt és fektet le mindennap mást nem tud elszakadni a felnőtt filmektől. Egy nap aztán megismerkedik Barbarával (Scarlett Johansson), akibe azonnal belehabarodik, de a pornófilmektől még érte sem akar megszabadulni. Barbara pedig korunk elkényeztetett hercegnőit testesíti meg, aki elvárja, hogy a férfiak mindent megtegyenek érte és nagyon kiakad, mikor fény derül Jon titkára. Persze egyre több dolgot tesz meg a lányért, még esti iskolába is beiratkozik, ahol egy özvegy, Esther (Julianne Moore) rávilágít a kapcsolatában jelen lévő problémákra.Esther megjelenésével számomra is egyértelművé válik a végkifejlet, de az oda vezető út azért tartogat meglepetéseket. Összességében a film végével volt a legnagyobb gondom, mert bármennyire is próbált nem sablonos lenni a vége mégis egy csöpögős romantikus vígjátékot idézett. Nem teljesen értem, hogy az átlagtól ennyire eltérő és ilyen merész alkotásnak, hogyan lehet az az üzenete, miszerint ha szex közben elveszel a másikban, akkor minden rendben van és nincs szükség a pornóra. Egyébként számomra a pornóra önkielégítős jelenetek kicsit sok játékidőt vettek el. Szerintem a harmadik ilyen jelenetnél mindenki felfogta, hogy Jon függő és a húsz ezután következőre már semmi szükség nem volt.A karakterek elég sablonosak lettek, mégis az átlag embert szerintem lefedték. Jon anyukája, aki mindig aggódik fia jövőjéért, az apja, aki mindig trikóban étkezik és a foci jobban érdekli, mint a saját családja. Jon testvére pedig állandóan az okos telefonján lóg, alig szólal meg a filmben. Barbara ahogy már említettem az elkényeztetett lány, Esther pedig a meggyötört özvegy, aki minden családtagját elvesztette. A társadalom kritikája nem csak az egymásra nem figyelő családtagokban mutatkozik meg. A család minden héten templomba jár, holott senki sem vallásos, ráadásul Jon meggyónhatja a bűneit a kicsit sem odafigyelő papnak, majd a kiszabott mietyánk mennyiséget elmormolhatja a konditeremben. Ez a legnagyobb értéke a filmnek a szókimondása és merészsége mellett és őszintén szólva nem gondoltam, hogy ilyen mély tartalmakat is képes lesz feszegetni az alkotás. Ami a színészeket illeti Julianne Moore viszi a prímet, a színésznő annyi érzelmet tud kifejezni és annyira beleéli magát a játékba, hogy teljesen át lehet érezni a fájdalmát. Scarlett Johansson is hitelesen hozza a buta fruskát, ami valószínűleg nem esett nehezére. A többiek alakításával sincs gond, csupán nem kiemelkedő.


Értékelés: 7/10
Első próbálkozásnak nem is volt rossz ez Gordon. Lewitt-tól, viszont van még min csiszolnia. Annak mondjuk örülök, hogy a saját elképzelései szerint alakíthatta a történetet és nem volt, aki beleszóljon. Az viszont biztos, hogy merészsége miatt nem fog mindenkinek tetszeni, de egy próbát megér, hiszen nem mindennap találkozunk ilyen jellegű alkotással.


0 komment:

Megjegyzés küldése