Oldalak

2013. szeptember 22., vasárnap

Életem a szörf (Soul Surfer)

Mindig is szerettem az olyan filmeket, amelyek nem csak életszerűek, hanem magáról az életről szólnak és mi lehetne hatásosabb, mint egy igaz történet alapján készült film. Ehhez az alapszituációhoz jön hozzá pluszban, hogy mindig is csodáltam a szörfösöket, mert nagyon nehéz lehet egy deszkán egyensúlyozva szelni a hullámokat és pár éve több szörfös témát feldolgozó filmet, sorozatot láttam. Emiatt kicsit féltem tőle, hogy sok újat nem látok majd, ehhez képest nagyon nagy hatással volt rám a film.



A film Bethany Hamilton történetét mutatja be, akinek mindene a szörf, profivá akar válni és erre minden esélye meg is van, hiszen Hawaii legjobb szörföseinek egyike. A fiatal lány egy szokásos szörfözéssel egybekötött edzés során elveszíti az egyik karját, egy cápatámadás következtében. Bethany nagyon sok vért veszít, de a barátnője apjának köszönhetően megmenekül, sőt a kórházból kikerülve rögtön szörfözni akar. A lánynak meg kell küzdenie az előítéletekkel, hozzá kell szoknia a kíváncsi szemekhez és meg kell tanulnia egy kézzel boldogulni.

Azt hiszem Bethany-tól mindannyian tanulhatunk, mert a fiatal lány hihetetlen bátorságról és kitartásról tett tanúbizonyságot, mert nem elég, hogy újra szörfözik, hanem ma már hivatásos szörfösnek mondhatja magát. A legtöbb embernek  a  mindennapi élet tevékenységei is nehézséget okoznának egy kézzel, de Bethany ezzel mit sem törődött, addig küzdött, amíg el nem érte a célját. Sokan példát vehetnének róla, amikor sokkal kisebb akadályokat sem tudnak az életben venni, mondván, hogy nehéz vagy lehetetlen. Bethany példája mutatja, hogy semmi sem lehetetlen, ha az ember akar és tesz is azért, hogy elérje a céljait, valóra váltsa az álmait.



Az utóbbi években rengeteget foglalkozott vele a média, többek között díjat nyert a TCA-on. A filmet emiatt kicsit hollywoodiasították, vagyis a lány a kudarcos verseny után, hirtelen harmadik lesz a következőn és megjelenik egy a tinifilmekből átvett ellenség is, aki az utolsó pillanatban megbékél és megosztja az első helyet Bethany-val. Nincs is ezzel gond, hiszen valamit hozzá kellett adni a dolgokhoz, hogy valamiféle film születhesse belőle és szerencsére nem vitték túlzásba, teljesen rendben volt ez így. A történet többi részéről felesleges írnom, hiszen igaz Bethany története megadta az alapot. A készítők előtt le a a kalappal, amiért teljesen átvették azokat a helyzeteket, amelyekkel Bethany az életben is szembesült a baleset után.



A szereplők nagyon el lettek találva AnnaSophia Robb nagyon hiteles Bethany-ként, ráadásul még hasonlít is a lányra. Ha nem tudnám, hogy mindkét keze egészséges nem mondtam volna meg, mert annyira jól használta a képernyőn a csonka karját is. Ráadásként pedig a szörfös jeleneteknél AnnaSophia dublőre nem más volt, mint Bethany. Ennél zseniálisabb dolgot azt hiszem nem is találhattak volna ki. Filmbéli szülei, Dennis Quaid és Helen Hunt szintén nagyon jól játsszák az aggódó szülőket, minden érzelem ott van az arcukon. Nagy meglepetésemre Hercules, izé, Kevin Sorbo is szerepet kapott a filmben. Sok vizet nem zavart, miután megmentette Bethany életét, de jó őt újra a képernyőn látni. Carrie Underwood mondjuk nem értem miért szerepel a filmben, mert a szerepét nagyjából bárki alakíthatta volna, egyedül a film eleji éneklése ért valamit.



Értékelés: 8/10
Az Életem a szörf egy nagyon inspiráló, ugyanakkor nem hibátlan alkotás. Megtekintését azonban mindenkinek csak javasolni tudom, főleg az éppen nem a legjobb időszakukat élőknek, mert másképpen fogtok az életetekre tekinteni és a panaszkodás helyett, lehet, hogy annak fogtok örülni, ami van és ez segíteni fog a továbblépésben. Végezetül pedig annyit tennék hozzá, hogy sajnos a filmet nálunk nem vetítették a mozikban, viszont tv-ben már adták, úgyhogy remélhetőleg a jövőben is sokakhoz fog eljutni Bethany küzdelme az álmaiért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése